Skip to content

Dolma Kalem Tarihi

Sümerliler, Akadlılar ve Mısırlılardan bu yana yazı da kalem de çok değişti. Eski tabletlere çivi yazısı yazan taşlardan, günümüz tabletlerine yazmamızı ve çizmemizi sağlayan Stylus kalemlere evrildik. Sosyo-ekonomik gelişmeler, ihtiyaçlar ve teknoloji bu değişimin en belirleyici unsurları oldular. Kuş tüyünden yapılmış kalemlerden dolma kaleme geçişimizden yine benzer etmenler sayesinde gerçekleşmiştir.

Milattan önce 3000’li yıllarda Çinliler tarafından bulunan mürekkep, 19. yüzyıla kadar uzun bir dönemi kuş tüyü kalemler olmak üzere kullanılır. Kuş tüyü kalemler mürekkebe dokundurularak yazardı. Bu durum mürekkebin çoğu zaman yayılmasına neden olurdu. Kuş tüyü kalemler ile yazmak ayrı bir hüner gerektirirdi ve günlük hayatta kullanımı fazlasıyla özen gerektirirdi.

1884 yılında L.E. Waterman bir gün bir sözleşmeye kuş tüyü kalemi ile imza atarken mürekkebin azizliğine uğrar ve imza atamaz. Daha önce de benzer problemler yaşayan Waterman için bu olay bir dönüm noktası olur. Ve uzun çalışmalar sonucunda bildiğimiz ilk dolma kalemi üretir.

Waterman’ın dolma kalem tekniği günümüzde de kullanılmaktadır. Mürekkebin düzenli bir şekilde akmasını sağlamak için mürekkep haznesi ile kalem ucu arasına damarlar yerleştirmiştir. Dolma Kalem her kağıt ile temasında bu damarlardan düzenli bir şekilde mürekkep akar.

Dolma kalemin icadı yıllar içinde yaygınlaştı bir çok kalem üreticisi dolma kalem üretti. Ülkemizde üretilen ilk dolma kalem ise Scrikss tarafından 1966 yılında üretilmiştir. Günümüzde tüm dünyada bir çok kalem markası farklı tarzlarda ve özelliklerde dolma kalemler üretmektedirler.

Waterman’dan günümüze dolma kalemin kullanımı yaygınlaştı hatta dolma kalem basit bir kalem olmaktan öteye geçti bir kültür simgesi haline geldi. Dolma kalem koleksiyoneri olmak günümüzde bir ayrıcalık olarak kabul edilmektedir. Keza özel günler ve tarihler için özel dolma kalem üretimleri ve özel seriler üretilmektedir. Hemingway ve Mario Levi gibi bir çok dolma kalem tutkunu yazar daktilo ya da klavye yerine dolma kalem ile eserlerini kalemi almayı yeğlemektedir.

Dolma kalemin geleceği ne olur bilinmez fakat şimdi birbirinden farklı ve özel dolma kalemlerin keyfini çıkarıyoruz. Herkesi dolma kalem ile not tutmayı, hikayelerini kağıda dökmeyi ve her ne gerekçe olursa olsun yazmayı öneriyoruz.   

Back To Top
Ara